Novi Sad
25.12.2012.
08:44 > 08:59
"Radosno detinjstvo" planira da smanji broj dece po grupama tako što će pregraditi 30 prostorija u novosadskim vrtićima čime će se duplirati broj grupa.
  • @Limanac

    28.12.2012 11:36
    Eh, gde si sada dragi druže Tito?
    A je li, ti si neki jako pametan.. Ti bi da deca onih koji su ostali bez posla automatski budu izbačena iz vrtića. Kažeš RD je napravljen za decu čija su oba roditelja zaposlena? Pa da li si ti normalan? Deliš decu na decu zaposlenih i nezaposlenih? Pravo na socijalizaciju i predškolsko obrazovanje po tebi treba da uživaju samo deca zaposlenih? Nezaposleni treba da se povuku u svoje kuće i tiho da umiru zagrljeni sa svojom decom? Nadam se da ćeš što skorije ostati bez posla, mada jezik kojim se obraćaš govori da si se već dobrano uvalio u neko javno preduzeće, pa bi i svoje dete da odvojiš od društva one kužne i ružne dece nezaposlenih. Sram te bilo.
  • Limanac

    27.12.2012 21:11
    Pogrešan pristup
    Upisao sam dete u jaslice pre 4 godine, meni i supruzi je traženo da prikažemo dokaze da su oba roditelja zaposlena( overen dokaz iz firme), što je bio jedan od najbitnijih uslova za upis deteta u školicu,do danas niko nije pri polasku u novu školsku godinu zatražio neki dokument kojim bi se dokazalo da roditelji zbog svojih poslovnih obaveza, moraju da ostave decu na čuvanje i obrazovanje u državnu subvencionisanu ustanovu. To treba promeniti, a vrlo je jednostavno, kao dozvoljeni minus nama svima dobro poznat. Jedenom godišnje tražiti prosek (overen) od tri mesečne plate, što dokazuje da ste zaposleni i kolika su vam primanja na osnovu kojih se mogu napraviti platni razredi i ravnomerno rasporediti cena za usluge Radosnog detinjstva.RD je napravljeno za decu čija su oba roditelja zaposlena,za porodice koje imaju više dece ili za porodice koje su socijalno ugrožene, sve te kategorije se menjaju iz godine u godinu i postoji potreba za ozbiljno praćenje tih kategorija. Sve ostale aktivnosti su samo ugrožavanje normalnog razvoja naše dece. Problem se vrlo lako rešiv i bez korišćenja kineskih varijanti raspoređivanja ljudi u prostoru.
  • Mile

    27.12.2012 13:52
    draga Olivera
    samo mi kaži odakle ti mandrak?! ja znam za mađioničara mandraka a ono o čemu ti govoriš - to je madrac!
  • LOL

    27.12.2012 11:19
    hmmm
    Iskreno receno ne znam kolike su sobe u Razlicku pa prema tome ne mogu da procenim dali ce biti funkcionalne kada se prepolove.Sudeci po komentarima ako i budu funkcionalne pitanje je da li ce neko pokrenuti pitanje dozvola i da li ce se neke ispekcije podici na noge da provere ta bez planska prekrajanja pre nego sto deca krenu u vrtic i dei se neka tragedija.t se tice vc tu se spominju 4 vc skoljke na preko 30 dece, ne znam koji je propis al eto moje dete ide u novosadjance u grupu od 3-4 god i ima ih 37 u grupi dve grupe su na jedno kupatilo sto je preko 70-toro dece.U kupatilu ima 4 lavaboa i 2 vc skoljke.Sobe su im oko 35 m2 pa ako je i u raylicku tolika prostorija prosto ne mogu da zamislim 17 dece na 17 m2?U svakom lucaju tvari nisu bile dobre ni sa starim direktorom al sa ovim su jos gore.Kvalitet i vrsta hrane je katastrofa, niko ne nalazi za shodno da obavesti roditelje u slucaju izostanka obroka da oni obezbede hranu nego deca ostaju gladna.Smanjuje se broj zapolenih od vaspitaca do higijenicara koji su i tek kako bitni za zdravlje nase dece sa nekakvim objasnjenjima o prezapolenosti ? U sobi gde mi je dete u jalenom dobu smo poceli sa 28 dece od dozvoljenih 18 u medjuvremenu smo porasli na 38.Pored prebukiranosti to i ne bi bio toliki problem da nisam saznala da je vaspitacica bila prinudjena vise od 1 godine da deli obroke druge dece da bi i ta pridosla deca imala sta da jedu jer nisu zvanicno upisani u vrtic?
  • Jos jedan vaspitač

    27.12.2012 10:14
    kod drugog može, a kod mene...
    Ako ja dobro razumem ove komentare oni govore da je u redu što u grupama obitava od 32 - 45 dece u jednoj sobi, što u ostalim vrtićima nepregrađene sobe imaju od 35 - 45m2, a da je samo na Limanu problem što se sobe od 100m2 pregrađuju. Neko pokušava da pronađe najjeftinije i najbezbolnije rešenje da upiše svu decu u vrtić. Izgradnja novog vrtića povlači nove troškove i nova zapošljavanja i za to je potrebno vreme. Ne kažem da je ovo najpametnije rešenje, ali takva nam je realnost. Što se tiče novog direktora on je i kao stari i kao oni pre njega ovde po partijskoj liniji i tek treba da se pokaže i dokaže, ali opet, tako je i u svim ostalim firmama, jer TAKO STE GLASALI!!!
  • za Vaspitačica

    27.12.2012 01:10
    Pobedili ste na konkursu? čestitam!
    Rado biste se menjali sa mnom nezaposlenim? Nadam se da će vam se želja ostvariti. Opšta i javna je činjenica da ste u vrtićima, kao i u svim drugim javnim preduzećima decenijama unazad primani/primane u radni odnos po političkoj, rođačkoj, zavičajnoj i drugoj podobnosti i još se usuđujete da nam držite lekcije?! Kažete da je novi direktor tu samo zbog nas roditelja, pa hvala lepo, što se mene tiče on može momentalno da abdicira, kao i vi. Vi kao vaspitač umesto da se zgražavate nad odlukom da se deca naguravaju u pola prostora predviđenog za dnevne aktivnosti dižete hajku protiv roditelja koji se bune. Stvarno, svakom danas poveravamo decu na čuvanje...
  • @Vaspitačica

    27.12.2012 00:52
    radovi će biti obustavljeni!
    Siguran sam da o prošlom direktoru niste pisali komentare da je LOPINA i LAŽOV dok je bio na funkciji, nego ste mu se dodvoravali kao što to činite ovom novom prepodobnom i prepoštenom, kojem ne trebaju ni dozvole za radove koji se izvode. Mogu samo da pretpostavim na koji su način izabrani izvođači radova. I ko je radio projekat, sigurno onaj čije je idejno rešenje pobedilo na konkursu:)Šta je sa protivpožarnom saglasnošću? Prijave za ovaj skandal će ići svim nadležnim inspekcijama, gradskim a bogami i republičkim.
  • 26.12.2012 13:18
    Da li to znači da će povećati broj zaposlenih vaspitačica po sistemu vaspitačica za prostoriju? Usput, dodado bih nešto za "Aninimus". Iz pouzdanih izvora znam da je medicinska sestra molila ginekologa da joj ne napiše u izveštaju da je trudna jer neće biti primljena na posao u Klinički centar.
  • Zorana

    26.12.2012 12:36
    Evo ja sam jedna od tih sto stalno glasno negoduju. Mislim da na to imam pravo da jasno i glasno iznesem svoje misljenje.

    E sad, svako negodovanje na organizaciju i rad vrtica, institucije, ministartstva, na ciju god adresu problem treba da bude upucen se (to mi je sad jasno) odmah izjednaci sa pljuvanjem po vaspitacicama. I te rijeci su meni npr stavljanje u usta iako nikada nisam zastupala taj stav. Sta vise imam pozitivna iskustva sa vaspitacicama djeteta i potpuno sam svjesna da zene rade u uzasno teskim uslovima. E sad, kad ja kazem da je rezim los i da su uslovi u kojima se radi losi i nama i njima, odmah se skoci "nisu ti one krive ... tralala". Mi svi nikako da nadjemo zajednicku frekvenciju i shvatimo da se trebamo zajedno boriti za promjene ne bi li bilo bolje i radnicima vrtica, i djeci sa kojom rade.

    Eto toliko hvala i uzdravlje.
  • Vaspitačica

    26.12.2012 12:31
    Dragi roditelji
    Dragi roditelji sa Limana. Izuzetno sam srećna što ste baš Vi našli rešenje našeg problema koji se zove prekobrojnost dece u V.O grupama! Divnu ideju ste izneli! NE plaćanjem celodnevnog boravka, vaše dete će biti prebačeno u poludnevni boravak. Te grupe su popunjene sa 50% kapaciteta.Eto ovde smanjimo-tamo povećamo i svima lepo. Onaj ko Vas je savetovao da to uradite prećutao je, ili nije dovoljno upućen u poslovnu politiku PU. Ta odluka je doneta u X mesecu ove godine kao novina, upravo zbog tako "redovnih platiša". Odluka u celini glasi da dete neće biti vraćeno u istu grupu ni nakon izmirenja duga. Sve ovo je trebao da Vam prenese vaš član Saveta roditelja ili vaspitač na roditeljskom sastanku, osim ako ste i VI jedan od onih roditelja koji smatraju da je glupost dolaziti na roditeljske sastanke-jer tamo nema ocena...i nema šta pametno da se čuje. Ukoliko dete ne budete vodili u poludnevni boravak, ne dobijate potvrdu od Ministarstva Prosvete o tome da je Vaše dete pohađalo PP program. Sledi problem oko upisa u OŠ. Sve vuče jedno drugo. Mislim da bi konačno bio red da ostavite na miru novog direktora PU. Čovek se ova 4 meseca maksimalno trudi da koliko toliko umanji zatečeni dug koji je nasledio od prethodnog LOPINE i LAŽOVA. Sve što radi-radi zbog VAS roditelja!! No ako Vam se ni ovo ne sviđa uvek postoji solucija-privatan vrtić. Slobodno prebacite Vaše dete tamo. Tamo može sve, za "malo" više para. Rado bih se menjala sa Vama svojim radnim mestom i prepodne čitala novine, kuckala ovde komentar i politikovala ovde-naravno u svoje radno vreme.
  • Roditelj

    26.12.2012 11:02
    Hm...
    Kad dođe vreme upisa dece u vrtić svi su već uveliko "glavom na moru". U avgustu se sete da im dete upsss nije upisano u vrtić i onda kreće moljakanje, kukanje, zivkanje i traženje načina kako upisati dete. Da li neko poznaje nekog...neku vaspitačicu..nekog iz uprave..i tako sve dok se dete negde ne upiše. TADA tim istim roditeljima nije bitno koliko dece već ima u toj grupi. Da li će njihovo dete biti 35 ili 39 dete!! Samo da upišem dete!! Kasnije, ti isti roditelji su prvi i najglasniji u svim mogućim negativnim komentarima! Zašto ne pitate nas, roditelje čija dece su od prvog dana u toj grupi, da li smo mi hteli da nam dodate u grupu to 35 ili 39 dete?? NE!! Vas to ne zanima. Zanima vas samo da pljujete po vaspitačima. Sve vas bi ostavila same sa 35 dece jednu radnu nedelju od ranog jutra do popodneva da osetiti "čari i lepotu" vaspitačke profesije!! Često niste u stanju ni sa svojih dvoje (ili jednim detetom) da izađete na kraj, ali zato ste u stanju da ružno pričata o vaspitačima.
  • Mikica

    26.12.2012 10:50
    @Roditelj S Limana
    Dragi @Roditelju S Limana, u velikoj ste zabludi. Vaše dete koje je u pripremnoj grupi, mora pohađati pripremno predškolski program (po zakonu!!) ali isto tako ne budite sigurni da Vam ga ne neće ispisati ukoliko ne bude plaćali vrtić. Naravno da hoće. Ispisaće Vam dete iz te grupe i upisati u poludnevni boravak (zabavište).Tako je zakonska obaveza da dete pohađa PP program zadovoljena, a Vaš dug će prema PU će biti znato manji. Pa Vi sad nemojte plaćati. Ionako u poludnevnim boravcima ima dovoljno mesta!! Kada se dete bude ispisalo iz celodnevnog boravka-ni nakon regulisanja duga neće biti vraćeno u istu grupu.
    Toliko...o Vašem bojkotu!
  • Zorana

    26.12.2012 10:33
    lapsus
    Komentar za selekciju na upisu se odnosio na
    @Gradjani Trećeg Reda - gde je tu razum?
  • Zorana

    26.12.2012 10:32
    @TT - čekajte sad
    Realno ne bi trebao da postoji ni jedan jedini razlog za pravljenje selekcije.
    U praksi - 1500 mjesta nedostaje. Nekako mora.
  • TT

    26.12.2012 09:58
    čekajte sad
    kažete smanjenje broja po grupama, a pregrađivanje da se dobije više grupa, pa zar ne bi onda bio isti broj decE?
    Osim ako prepolovite grupe a u njih dodate po još 30% dece, to je druga priča. Samo ne znam kako ćete platiti dodatno osoblje.
  • gradjani trećeg reda

    26.12.2012 09:55
    gde je tu razum?
    Ne vidim nijedan razlog zašto su deca nezaposlenih u drugom planu kod prijema u vrtić i zašto im je to otežavajuća okolnost? Zaposleni imaju novca da plate i privatan vrtić a nezaposleni nikako ne mogu naći posao ako trebaju svako prepodne provoditi sa decom.
    Time se nezaposleni dodatno kažnjavaju, kao da su dobrovoljno nezaposleni.
  • roditelj s Limana

    26.12.2012 09:42
    bojkot uplata
    Bunt zbog ove odluke u vrtiću Različak, mogu sprovesti samo roditelji predškolske dece tako što neće plaćati račune do leta. Predškolsko je obavezno i decu im ne mogu ispisati, ni izbaciti. To je jedini jezik koji u upravi RD razumeju. Na bahatost i bezobrazluk, uzvratiti po istim pravilima. Nije dosta to što smo davali po 1000 dinara za dušeke, nego će se ispostaviti da smo mi tim novcima kupovali nove dušeke za decu koja će tek biti primljena.
  • Milan

    26.12.2012 09:12
    Vrtici dobijaju po detetu novac koji kada se sabere sa onim sto placaju roditelji moze da parira privatnim vrticima. Mi placamo samo mali procenat. Dodatna zarada je iznajmljivanje pristorija za vannastavne aktivnosti (skola fudbala, folklor, muzicko, balet,...). Kada se sve to sabere po jednom detetu oni dobijaju priblizno isto kao i privatni vrtici. Ajmo sada na rashode: Kvalitet ishrane dece u radosnom detinjstvu je ocajan u poredjenju sa hranom u privatnim (moje dete ide u radosno detinjstvo a pricao sam sa ljudima cija deca idu u privatne vrtice). Sobe nisu krecene godinama, tepisi su stari i oronuli. Stolice i stolve da i ne pominjem. Roditelji daju novac za bojice, donose iz firmi papire za crtanje, kupuju igracke svake nove godine, donose ubruse i sapune da bi deca imala cime da operu i obrisu ruke. Tako da ne postoji nikakvo opravdanje za pregradjivanje soba. Prosto to je samo jos jedan primer nicije a svacije svojine koju jase ko i kako hoce.
    Bolje bi bilo da se novac koji iz gradskog, pokrajinskog ili drzavnog budzeta preusmeri iz ovog bunara bez dna u privatne vrtice kroz dotiranje na cenu boravka kao i u slucaju radostnog detinjstva. Time bi se stvorila zdrava konkurenciju jer dokle god je ovako niko se nece bojati za svoje radno mesto...
  • Bankar

    26.12.2012 08:09
    banca del bosce
    Tako se peru pare! Uradis posao koji nece doneti kvalitet. Bolje je sagraditi novo, pa makar ono bilo i malo obdaniste. Ovo su NOVE ideje NOVE gradske vlasti.
  • 26.12.2012 07:39
    опет ја
    добила сам отказ на дан кад сам родила друго дете
    да ли је требало тог момента моје старије дете да лети из вртића
    па онда борба да упишем и то друго од јаслица
    даље:
    зову ме из неке фирме треба им мој профил чују да имам дете и спусте ми слушалицу уз констатацију кад сам рађала значи да нећу да радим
    свима који паушално лутетате о незапосленим мајкама које ладе *узице док су им деца у вртићу заиста не желим да прођу кроз ово
  • Milan NS

    26.12.2012 07:13
    Moje starije dete je pre dve godine izašlo iz vrtića Cvrčak i mrav na Trgu majke Jevrosime i tada ih je bilo u grupi - 42! Pri tome, prostorija im je bila toliko mala (čini mi se negde oko 30m2) da su imali problema da svi sednu kada je vreme nekom obroku, a o nekakvom leženju nije bilo ni govora. Sada i mlađe ide i 'samo' ih je 35 u grupi. A tom mlađem su uzeli treću vaspitačicu, i protiv njene i protiv volje roditelja, zbog 'sistematizacije'. Nije mi samo jasno kako će sada zadovoljiti potrebu za novim vaspitačima koja će nužno proisteći iz tog nesrećnog pregrađivanja.
  • Nebojša Milenković

    25.12.2012 22:24
    Različak :(
    Pošto i moje dete ide u Različak mogu reći da sam upućen u problem. Aspekt priče koji ostavlja posebno gorak ukus jeste ponašanje direktora JP Radosno detinjstvo. Na primedbe roditelja koji su izneli vlastitu bojazan što se navedeni radovi, uz sve ostalo što je sporno, izvode bez pribavljenog projekta strujnih instalacija – i to u vrtiću u kom su i u postojećem stanju stalno iskakali osigurači – on u izjavi Dnevniku lakonski odgovara: "Dozvole za izvođenje ovakvih radova ne postoje, ne treba ih ni tražiti".

    Podsećanja radi, sve ovo dešava se u gradu u kom svako malo neko izgori u požarima koji uglavnom "nastaju usled neispravnih instalacija"?!? Zbog navedenog, pitam: da li direktor JP Radosno detinjstvo ovakvim izjavama medijima preuzima ličnu odgovornost za izvođenje projekta bez odgovorajuće zakonske dokumentacije? Baš kao i za to što će ubuduće u dečjem vrtiću koji je i inače poznat po infektivnim obolenjima ubuduće na tri wc šolje za jednu grupu sada broj dece biti dupliran, što će u kuhinji u kojoj su deca i do sada jela na smenu obroci ubuduće verovatno trajati po ceo dan?! Ukoliko su odgovori na ova pitanja tačni: na osnovu kojih zakonskih ovlašćenja direktor jednog javnog preduzeća na sebe može da preuzme takva ovlašćenja?

  • L

    25.12.2012 21:24
    Sad mi je jasno zašto su na konkursu za posao na određeno tražili 46 vaspitača a primili 45 (imenom i prezimenom), eto već ušteda!
  • Duplo bolje sutra

    25.12.2012 20:51
    Kakvo originalno rešenje! Pa ovaj pristup otvara sasvim nove mogućnosti, na primer, Novi Sad može dobiti novo klizalište, samo pregradimo staro na dva dela, bazeni se takođe mogu pregraditi, ako nam fali park, prošniramo jedan zid pored Ise i Bise i eto ti parka! Zaboga, pa možemo tako rešiti i doček Nove Godine, samo pustimo snimak nekog prethodnog dočeka, a novce koje smo uštedeli ne trošimo bezveze na neko građenje vrtića i slično, nego za iste pare pregradimo škole i fakultete i rešimo i te probleme. Možemo da pregrađujemo autobuse, vozove, a možemo i automobile da podelimo na dva dela i da svaka porodica lepo dobije dva automobila za skoro džabe. Ko ima decu, a nema dečiju sobu, može da pregradi dnevnu sobu, a i kreveti se mogu lepo pregradom podeliti na dva dela, što štedi i novac i prostor. Ako se neko ipak iz nekog razloga upusti u građenje, neka odmah pređe na "pregrađenje": odmah gradite pregrađeno i tako za istu cenu dobijate duplo veći i korisniji prostor, i to uz pomoć običnih gipsanih ploča.
    Možemo i platu da podelimo na dva dela i onda dobijemo dve plate. Svaki kilogram mesa, svaka vekna hleba, sve se može podeliti na dva dela i tako duplirati, baš u inat poskupljenjima i krizi. Sa duplo manje goriva se može preći isti put, samo ako ga prepolovite.

    Primena ima mnogo, a još jedna dobra osobina ovog pristupa je što se ne dobijaju uštede od 10, 20%, već odmah 100%, što je fenomenalno.

    I zapamtite: kada sve pregradite na dva dela, uvek možete pregraditi na još dva.
  • G

    25.12.2012 18:58
    @Anonimus - vi "gospodine" se vratite da završite svih osam godina obaveznog osnovnog obrazovanja, kako bi konačno naučili da srpski jezik ima više govora, a ponajviše da ima 30 a ne 25 slova u svojoj azbuci odnosno abecedi.
  • 25.12.2012 18:07
    Ja bih to ovako...
    Zatvoriti pod hitno sve vrtice ili izjednaciti cenu boravka sa privatnim vrticima.
    Ovo pisem iz revolta jer cim se na sajtu pojavi tekst o PU Radosno detinjstvo krece pljuvanje i negodovanje. Gospodo ako je stvarno tako lose kako vi smatrate prebacite decu u privatni vrtic.
    Mnogo ste se bre opustili i zazmazili . Rodite decu a onda srugi da preuzmu brigu o njima. Dete Vam je upisano u vrtic jer su oba roditelja zaposlena pa kao fol nema, ko dete da cuva. OK. Ali Vi imate dve plate pa platite realne troskove. Dosta Vise . Sve u ovoj zemlji mora poceti realno da se placa, a onda postoji mogucnost i da imamo realne plate.
    Hocete besplatan prevoz, ulaz na bazen , popust za racune komunalnih usluga,skoro besplatan boravak deteta u vrticu i td. Sta hocete jos, molim Vas lepo.
  • Ljilja

    25.12.2012 17:40
    @ko zna koji put
    I mi smo naše dete pokušali te 2008. godine da upišemo u vrtić, radimo i suprug i ja, pa nismo uspeli a isto smo konkurisali za jaslice, dete je imalo godinu dana. Što znači da nije kriterijum da li oba roditelja rade već ko ima vezu taj će i upisati dete. Baš me interesuje da li će se sada držati tog kriterijuma. Čisto sumnjam.
  • 25.12.2012 17:11
    napokon
    Bravo za 021... Ovo su vesti, napokon da se ljudi dignu i pocnu protestovati za losa desavanja koja nam se dogadjaju pre nego sto lopovi obave ono sto su zamislili. I ne odustajte do samog kraja!
  • Ponavljam po

    25.12.2012 16:31
    ko zna koji put
    Te davne 2008. godine kada samo i suprug i ja radili, upisali smo dete u jaslice sa nepunih godinu dana....dete je prohodalo tamo, progovorilo.... "preležalo" sve moguće i nemoguće boleštine sa drugarima u vrtiću, svi se zajedno lečili.... i šta sad? ja ostala bez posla prošle godine i sada treba da ispišem dete zato što neko nije na vreme upisao svoje, već se mazio i lečio kod kuće???? Draga gospodo, da ste se na vreme upisali, sada ne biste kukali !!!!! Vrtić se upisuje od jaslica, a ne kad je dete stasalo za predškolsko.... To vam je cena vaše filozofije....A svi oni koji upišu pa ne dovode dete....e njih treba otpisati pa upisati decu zaposlenih. I kraj priče !!!!!
  • Nemanja

    25.12.2012 13:50
    @ Pop
    Procitao sam sve sto napisali, i uglavnom se slazem sa skoro svim, sem toga da je bolje cuvati dete kuci ako ne radite. Ok, deca se druze i posle podne samo iskreno mislim da to ne moze da zameni zabaviste. U zabavistu su prinudjena da budu i sa decom koja im ne odgovaraju po nekim stvarima, a to je ono, sto ih ceka u zivotu. Sto se tice vaspitacica, i ja sam sa nasim vaspitacicama prezadovoljan. Ali iskreno, mozda je takva grupa kod nas, nisam primetio da bilo koji roditelj dovodi bolesnu decu.
  • Ma Nemam Ime

    25.12.2012 13:20
    ?
    @Anonimus

    Stvarno ne znam iz kog konteksta ti izvlacis krive vaspitacice, ja uporno naglasavam rad INSTITUCIJE RD kao izvor problema.

    A vidim da imas i problema sa mojom ijekavicom. Obzirom da ti moja ijekavica toliko smeta do te mjere da to proglasavas nepostovanjem sredine u kojoj zivim dalje bas i nemamo sta da razgovaramo.

    Mogu samo da ti pozelim da te zivot ne natjera da se skucis u nekom "tudjem" okruzenju.
  • Pop

    25.12.2012 12:58
    @ Nemanja @Anonimus
    1. Moje dete ide u skolicu jer nema ko da ga cuva;
    2. Postoje i popodnevne grupe ako je u pitanju socijalni kontakt. Ako si dobro citao moj komentar procitao bi onda sve;
    3. Moje dete s druzi s decom i van skolice;
    4. Postoji sijaset drugih aktivnosti u kojima se moze ostvariti socijalni kontakt i interakcija medju decom;
    5. O vaspitacicama zaista sve najbolje. Mislim pre svega na one koje se staraju o mom detetu. Od jasli do danas. Za mene su nadljudi.

    Komentar Anonimusa je krajnje maliciozan. Ne znam koji deo mog posta ga je prouzrokovao.
    Ali tek da primetim: Najuporniji u dovodjenju bolesne dece (i to dibidus bolesne) u skolicu su upravo majke koje nisu zaposlene. To je gotovo pravilo.
  • 25.12.2012 12:51
    Sramota
    Umesto da naprave nesto novo, oni kvare onos to funkcionise!
    Razlicak je prema tvrdnji vecine vaspitaca, a i roditelja jedan od najlepsih i najboljih vrtica u gatdu, iako je gradjen u doba "groznog" socijalizma i "strasne" autnomije! Sobe su prostrane, svaka ima deo za igranje i deo za spavanje i svoje kupatilo. Ne znam kako ce ovi drugi koristiti kupatila posto imaju samo jedan ulaz?

    Da ne pricam o tome da su poceli rekonstrukciju bez ikakvih dozvola i misljenja nadleznih tela!!!

    Stvarno postajemo Srbistan!
  • Nemanja

    25.12.2012 12:40
    @Anonimus - Odgovor za Ma Nemam Ime(Zoranu)
    Osnova demokratskog drustva je da svako ima pravo da iznese svoje misljenje, a to bi trebalo da pre svega bude bez vredjanja i ljutnje. Gospodja ima svoje misljene, Vi imate vase, ali nije korektno da joj zamerate sto pise "jekavicu" (pretpostavljam da ste mislili na ijekavicu) jer je i ijekavski izgovor jedan od izgovora srpskog naroda. Ako mozete argumentima da je ubedite da treba drugacije da sagleda stvari, probajte tako. Ovako pokrecete raspravu na geografskom poreklu, a mislim da to nije tema ovog clanka. I da ja se u nekim stvarima, slazem sa Vama, ali u nekim stvarima se slazem i sa gospodjom.
  • 25.12.2012 12:03
    Odgovor za Ma Nemam Ime(Zoranu)
    Opet su vam krive vaspitacice za sve(mislim iskljucivo na vas)! kada cete shvatiti da radno vreme, raspuste i druge slicne stvari odredjuje Ministarstvo nadlezno za njih a ne vaspitacice ili Radosno Detinjstvo! Kada cete shvatiti da za vreme raspusta neki vaspitaci koriste jedan deo godisnjeg odmora jer ne mogu da ga iskoriste u celosti kada hoce?! Kada cete shvatiti da vaspitacima nije placeno prekovremeno kada ostanu duze na poslu jer neki roditelji ne mogu da stignu do kraja radnog vremena po dete?! kada cete shvatiti da vaspitacice su vecina od njih zavrsile fakultete o svom trosku zbog toga sto im je trazeno od strane Radosnog Detinjstva a imale su sve Visu skolu zavrsenu i moraju jos i na Seminare kojekakve da idu i to debelo placaju zbog Licence koja se obnavlja svakih nekoliko godina a plate su im mizerne?! Kada cete shvatiti da od Radosnog Detinjstva i njihovog budzeta dobijaju minimalno stvari za rad sa decom i u vecini slucajeva roditelji po dogovoru pomazu ili same donesu?! Izgleda da vi nikada necete shvatiti problematiku Vaspitaca u predskolskom jer prvo ne postujete obicaje ovde gde ste dosli samim tim sto necete Ekavicu da koristite nego uporno Jekavicu i onda ocekujete da vas neko postuje sto je nazalost i tako, mi svi vas postujemo cak i te vaspitacice sto ih toliko ne volite! Samo krenite prvo da postujete okolinu i obicaje gde ste dosli i odmah cete shvatiti sta sam vam napisao jer te zene nisu krive za desavanja u njihovoj firmi, nije ni njima lako da cuvaju 30setak dece u 40-50m2 a usput dobiju recimo jos 2je dece sa posebnim potrebama! Onaj ko hoce shvatice sta sam vam napisao a mogao bih ihahaj jos mnogo odgovora da vam dam samo me mrzi da pisem posto ovo nece proci cenzuru ovde jer nekome ne odgovara istina da se cuje! I na kraju i te Vaspitacice iste imaju prava na privatni zivot i porodicu pa ih se malko manite kritikovanja jer one u vecini slucajeva nemaju veze sa desavanjima u Radosnom Detinjstvu i samo ih bezveze bez argumenata napadate jer sve sto se odlucuje odlucuje se na Savetu Roditelja, verujte!
  • Nemanja

    25.12.2012 11:46
    @ Pop - Pa nisi bas...
    u pravu, kada kazes da bi cuvao dete kuci i ne bi mu dao da ide u zabaviste u slucaju da ne radis. Da li zaista mislis da tvoje prisustvo moze da zameni decije drustvo? Zabavista su bitna stvar i zbog socijalizacije deteta. I ono treba da ima prijatelje, da vidi sta sve moze da sretne u zivotu, a ne da zivi pod staklenim zvonom. To ti govorim kao neko ko je ostavljao dete od prvog dana zabavista jer nije imao ko da je cuva. U pocetku je bilo bas tesko. Plac, tuga, kacenje za vrat, ali sve to dodje na svoje. I da, i ja moram da napisem da se slazem da je neverovatno koliko ljudi preuzima decu oko 14 sati, ali ne slazem se da bi bilo bolje da ostave decu kuci.
  • 25.12.2012 11:14
    @Pop
    Ako radiš otkaz čim zatrudniš
    Ako imaš dete šta će ti posao
    reši enigmu
    ostanu mame bez posla i sad treba dete da ostane bez mesta u vrtiću?
  • Ma Nemam Ime

    25.12.2012 10:41
    @Pop
    Na istoj smo mi strani. To sto ih ne osudjujem ne znaci da ih podrzavam ili pravdam, samo da znam da im se moze. Ja sam zbog takvih jedva upisala dijete u vrtic i sad se lomim ko isus da stignem po njega do pola pet kada je tamo sam, a ako zakasnis minut odma dobijas pecku. A svima radno vrijeme savrseno odgovara. Gledala spisak kad su upisivali dokle rade i kad ce dolaziti po dijete, neki se po 10 minuta razmisljali kad ono dolazim sa "posla" ... gadi mi se to sve.
  • SUDIJA

    25.12.2012 10:34
    Kakav odgovor
    Još jedan veoma impresivan odgovor političke elite ovog grada od strane još jednog vrhunski podobnog direktora "sve je urađeno po zakonu" ali je pitanje ko donosi ovakve debilne zakone pa te treba poslati na promatranje. Da nam zakoni išta valjaju bila bi ovo pravna država a ne banana.
  • Pop

    25.12.2012 10:29
    @ Ma nemam ime
    Ne osudjujem ja nikoga ko je nasao rupu. Medjutim ja da ne radim cuvao bih sam svoje dete. Sto da ide u skolicu gde ima surnaest dece i da se stalno razboljeva. Ako je samo do druzenja postije i one popodnevne grupe. Ja sam tako isao u skolicu. Zbog dece i socijalnog kontakta. Ali popodne. Niko me nije maltretirao da me bez potrebe budi u pola 7 ujutro kada sam imao 2 ili 3 godine. Ali, nije samo to slucaj. Ima slucajeva da je nekoga ubacila u skolicu vaspiacica, sekretarica, kafe kuvarica, spremacica... Cemu sistem ako ga niko ne postuje. Ajd 70 dece preko norme. Gradu fali jos jedno 5 vrtica i to je fakat. Grupa bi bila optimalna sa 12-15 dece. Ajd da kazemo da je to nemoguce. Onda neka ih bude 20. Ali ima ih 31 dete od 3 godine. 31. To je skandal.
  • Sedi, jedan

    25.12.2012 10:00
    Alal vam vera za resenje, pa znaci sada sve sto je sagradjeno dobro za decu treba ispregradjivati samo da biste vi zadovoljili norme i to pod izgovorom da su u mnogim vrticima male sobe??Valjda je onda u redu da se sve smanji i sve bude jednako lose, umesto da se normalno sagradi jos vrtica a postojeci u kojima su uslovi losiji time rasterete. Ovako nista necete resiti, vec cete problem odloziti za nekog sledeceg koji ce onda imati duplo tezi posao, a pregradjeni vrtici ce ostati pregradjeni jos sto godina da nas podsecaju na vas
  • Alisa

    25.12.2012 09:51
    Srećna
    Zao mi je roditelja čija deca moraju da idu u naše vrtiće.Moj mališa hvala bogu samo još ovu sezonu, srećna sam zbog toga.
  • Olivera

    25.12.2012 09:33
    Ovo je skandalozno i u najmanju ruku bezobrazno, moje dete je u grupi od njih 28, nije mi normalno da toliki broj dece strpate u 40 kvadrata. Necu ni da pricam o koriscenju toaleta i drugim kapacitetima. Roditelji su sakupljali novac da se kupe mandraci, jer nam deca spavaju na sundjerima iz 1979. god. i za to grad i drzava nikada nije ima niti para niti interesovanja da se promeni, a za pregradjivanje su spremni, a da roditelji o tome nisu bili posteno ni obavesteni.
  • Roditelj

    25.12.2012 09:32
    ok je to
    Moja deca su išla u nekoliko različitih vrtića u poslednjih 10 godina i mogu da kažem da taj Različak zaista ima ubedljivo najveće sobe. Te sobe su praktično duplo ili tri puta veće od soba recimo u Almaškoj. Tako da što se prostora tiče to sigurno neće biti problem, e sad što se toaleta, ormarića i ostalog tiče pa mislim da se i to može srediti. U ovom slučaju mislim da je ovo moguće i da neće biti nekih bitnijih problema.
  • Ma nemam ime

    25.12.2012 09:27
    @Pop
    Evo ja cu probati. Zena kad ostane u drugom stanju fiktivno se "zaposli" kod npr brata od tetkine strine u neku firmu da bi dobijala porodiljsku nadoknadu, sto ne osudjujem obzirom gdje i kako zivimo. Kada se klinac upisuje u vrtic, zena je jos na porodiljskom i sa tim fiktivnim papirima ide na konkurs, dobije vrtic, "odzaposli" se i to je to. Kad jednom upadnes obezbjedio si se do skole i nemas sta da brigas.

    I kod mene je ista situacija, brdo mama studenata i onih koje nikada nisu bile zaposlene.

    Ne mogu da osudjujem te majke sto koriste rupu u sistemu, mozda bih i ja da sam u toj situaciji, ali sam kivna sto je sistem do te mjere supalj da ga je tako lako nasamariti.
  • SnašaVV

    25.12.2012 09:23
    Pa ovo je strašno kakve nam je genijalce ova upodobljena gradska vlast postavila na rukovodeća mesta u javnim preduzećima. Ali da li su svesni da se ovde radi o DECI (izvinite što vičem) !
    Savet roditelja da pod hitno digne glas da se ispoštuju svi normativi za boravak dece u vrtićima.
  • Ma nemam ime

    25.12.2012 09:16
    ?
    ????

    Evo recimo ja imam dvosoban stan ali ako pregradim jednu sobu u kojoj mi spava 2 klinaca(onako povecu od npr 16 m2) dobicu trosoban stan (sa 2 sobe od 8m2) pa u svaku mogu opsuteno da stavim po 2 klinaca i sve super! ??????? ... ?Alal vam vera na idejama!

    Nego sta bi sa onim vrticem u Radnickoj sto je bio gotov vec nekoliko puta od prosle godine i ukinuo sve liste cekanja? Nemoj slucajno da ga opet zavrsite, radije pregradjujte ... dok vrtic ne bude kao cubicle worstation ....


  • 25.12.2012 08:56
    zna se
    koliko m2 po detetu,koliko wc solja,koliko ormarica,kapacitet kuhinje,broj vaspitaca...tako je u normalnim zemljama !
  • Pop

    25.12.2012 08:46
    Moje dete je u grupi sa još 31 detetom. Kažete da je 700 dece primljeno preko norme. OK, zašto. Ako tražite potvrdu o zaposlenju kako to da znam bar 20 majki koje ne rade a deca im idu u školicu. Da li je zaposlenje uslov ili ne? Voleo bi da mi to neko objasni. I kako da sve vaspitačice izađu na kraj sa 31 detetom od 3 godine. Njima ženama svaka čast, sjajne su. Znate li uopšte koliko se deca češće razboljevaju zbog pretrpanosti grupa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna